Okapnice – podprozornici -solbanke

Okapnice ? Podprozornici? Prozorske klupice? Solbanke?

Prozorske klupice su važan prateći element svakog prozora, zato ih trebate  ukoliko:

  • ugrađujete nove prozore i vrata bilo da se radi o novogradnji ili adaptaciji
  • izvodite novu fasadu uz zadržavanje postojećih prozora (ukoliko se menja debljina izolacije stare okapnice neće biti dovoljno široke)

Spoljne okapnice

Osnovna funkcija spoljne prozorske klupice je  odvod  vode koja se sliva po prozoru na način da se spreči ulazak vode pod okvir prozora, kao i slivanja vode po fasadi. i. Da bi se ta funkcija uspešno obavila prozorska klupica mora biti:

izrađena od kvalitetnog materijala kao što su granit ili mermer

  • postavljena sa dovoljnim padom
  • veza sa prozorom mora biti dobro  uradjena
Podprozornici(solbanke) su važan i neophodan deo jedne građevine. Njihova upotrebna vrednost je poznata. Kao sve drugo, i oni mogu biti urađeni i u drugim materijalima, ali samo su granit i mermer materijali koji daju ovom delu zgrade plemenitost.
U kombinaciji sa vertikalnim oblaganjem objekta granitom, spoj spoljnog omotača i podprozornika će dati snažan volumen objektu. To možete i pogledati na priloženim fotografijama.

Unutrašnje prozorske klupice manje su izložene atmosferskim uticajima, ali na njih ipak znatno utiče sunčevo UV zračenje, a takođe su vrlo često izložene temperaturnim naprezanjima s obzirom da su najčešće postavljene uz same radijatore koji klupicu zagrevaju, a s druge strane ih prozori hlade.

Iz navedenih razloga vrlo je važno da se prozorske klupice izrade od kvalitetnog materijala koji je sposoban izdržati sve te uticaje kroz dugi niz godina jer će troškovi eventualne zamene neadekvatnih prozorskih klupica sigurno premašiti inicijalni trošak kvalitetnih kamenih prozorskih  klupica.