Materijali?

U našoj kamenorezačkoj radnji na lageru držimo pedesetak vrsta prirodnog materijala od granita I mermera. Takodje na lageru imamo i kvarc.
Većinu njih pokušćemo prezentovati putem ovih stranica, ali svakako preporučujemo da kamen dođete videti i opipati jer se nijedan kamen ne može u potpunosti predočiti kako fotografijama tako ni rečima.
Navedene materijale držimo na skladištu, međutim potrebno je proveriti da li je kamen dostupan u traženim dimenzijama, obliku ili obradi.
Većina materijala dostupna je u poliranoj obradi, neki su dostupni i u paljenoj, a na većini materijala možemo primeniti neku od dodatnih vrsta obrade kao što je peskiranje, štokovanje, špicovanje…

Granit materijali

Granit je dubinska magmatska stena. Široko je rasprostranjen u zemljinoj kori. Nastao je hlađenjem i učvršćenjem užarene magme u unutrašnjosti Zemlje. Jedan je od najtvrđih materijala. Pošto je čvrst i otporan materijal često se koristi u građevinarstvu. Stari Egipćani su ga koristili za izgradlju obeliska. Prosečna gustoća granita je 2750 kilograma po metru kubnom. Reč granit dolazi od latinske reči granum, koja znači zrno. Granit se može uglačati do visokog sjaja, zbog toga je estetski jako prihvatljiv materijal. Granit se danas mnogo koristi za oblaganje spoljašnjih zidova na građevinskim objektima i kao podni kamen u javnim i komercijalnim zgradama i spomenicima. Pojavom kiselih kiša granit je postao pogodniji od mermera, jer je izdržljiviji. Često se koristi u kuhinjama kao gornja površina na kojoj se radi , jer je jako trajan materijal sa lepim estetskim izgledom. Odlikuje se izuzetno velikom otpornošću na habanje, čvrstoćom i trajnom politurom. Koristi se i za kamene kocke i ivičnjake na cestama, za oblaganje tunela, za postolja spomenika.

.

Mermer materijali

Mermer je metamorfna stena nastala ponovnom kristalizacijom krečnjaka i dolomita.

Mermer je u građevinarstvu cenjen kao ukrasni kamen, a značajna je i njegova primena u vajarstvu. Najpoznatije i najveće nalazište kvalitetnog mermera je u Karari u Italiji. Iz njega su nastala najpoznatija vajarska dela renesanse iz ruke Mikelanđela.

Najveće nalazište mermera u Srbiji je na Venčacu kod Aranđelovca. Takođe postoji značajno nalazište u zlatiborskom okrugu, u selima Skržuti, Sirogojno i Kalenić.

 

Kvarc materijali

 

Kvarc je materijal budućnosti. Kvarc koji je u našoj ponudi sastoji se od 93% prirodnog mlevenog kvarca, malog procenta školjki, kamenčića, staklića, peska i oko 7% poliesterskih smola koje vezuju predhodno navedene supstance. Veoma otporan materijal, na skoro sve vrste kiselina, veliku toplotu, kao i na sitnija grebanja, a samim tim je i veoma zahvalan za održavanje. Njegova obrada je veoma složena i slična svakoj obradi kamena što podrazumeva rad sa dijamantskim sečivima i alatima.

Koristi se najviše za enterijere i to za :

  • Kuhinjske radne površine
  • Šankove
  • Stepeništa
  • Solbanke
  • Kupatilske radne površine
  • Podove
  • Zidove